info nikolopoulos-dikigoros.gr
+30-210-3610-184

Χωρισμός Κράτους Εκκλησίας

Παναγιώτης Δ. Νικολόπουλος

Χωρισμός Κράτους Εκκλησίας

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΤ. Ν. ΣΑΚΚΟΥΛΑ
ISBN: 960-15-1664-6
Ιούλιος 2006
50 σελίδες

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ PDF  

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η συζήτηση για την αναγκαιότητα χωρισμού του Κρά­τους από την Εκκλησία επανέρχεται κατά καιρούς στην ελληνική κοινωνία. Κατά τη διάρκεια του 2005 η σχετική συζήτηση αναζωπυρώθηκε λόγω των σκανδάλων που α­ποκαλύφθηκαν στο χώρο της διοικούσας Εκκλησίας. Το θέμα εξακολούθησε να παραμένει στο προσκήνιο με τις εκδηλώσεις της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Προς το τέλος του έτους κατατέθηκαν στη Βουλή από το ΚΚΕ, το Συνασπισμό και τους ανεξάρτητους βουλευτές Στέφανο Μάνο και Ανδρέα Ανδριανόπουλο τρεις προτά­σεις νόμου, με τις οποίες προτείνονταν διάφορες ρυθμί­σεις, που θα οδηγούσαν στο χωρισμό του κράτους από την Εκκλησία. Οι τρεις προτάσεις νόμου συνέπιπταν στο με­γαλύτερο μέρος τους και βασίσθηκαν στις προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Οι προτάσεις νόμου πάντως δεν είχαν τύχη, αφού καταψη­φίστηκαν στη Βουλή.

Τελευταία αναζωπύρωση του ζητήματος προκλήθηκε με αφορμή τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγ­ματος. Εν τούτοις, τα δύο μεγάλα κόμματα, Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ., δε φαίνονται διατεθειμένα να προωθήσουν αλ­λαγές στο θεσμικό πλαίσιο των σχέσεων Εκκλησίας- Πολιτείας ούτε στην τρίτη αναθεώρηση του Συντάγματος. Σε επί μέρους θέματα πάντως ενδέχεται να προωθούνται κατά καιρούς νέες ρυθμίσεις, όπως έγινε ήδη με την καύ­ση των νεκρών και τη διαδικασία ανέγερσης ευκτήριων οίκων των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων, εκτός της επικρατούσας θρησκείας.

Στο χώρο της Εκκλησίας η συζήτηση για τον ενδεχόμε­νο χωρισμό της από την Πολιτεία συνήθως αποσιωπάται ή αντιμετωπίζεται αφοριστικά. Φωτεινή εξαίρεση αποτέλε- σε στη διάρκεια του 2006 η Ακαδημία Θεολογικών Σπου­δών της Μητρόπολης Δημητριάδος (Βόλος), που διοργά- νωσε έναν ανοικτό και πολύπλευρο διάλογο γύρω από όλα τα επί μέρους ζητήματα των σχέσεων Εκκλησίας- Πολιτείας, στον οποίο κλήθηκε να συμμετάσχει ένα ευρύ φάσμα εισηγητών. Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί διευρυμένη μορφή της εισήγησης που παρουσιάσθηκε σε μία από τις συναντήσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της I. Μ. Δημητριάδος στις 8 Απριλίου 2006, στην οποία εισηγητές ήταν επίσης οι καθηγητές I. Κονι- δάρης, Α. Μανιτάκης και Γ. Σωτηρέλης.

Θεωρώντας δεδομένο ότι το ζήτημα των σχέσεων και του ενδεχόμενου χωρισμού του Κράτους από την Εκκλη­σία θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στην ελ­ληνική κοινωνία τα επόμενα χρόνια, ανεξαρτήτως του αν θα υπάρξουν συνταγματικές ή νομοθετικές μεταβολές στο ισχύον καθεστώς, καταθέτουμε τον προβληματισμό και τις προτάσεις που ακολουθούν ως μία συμβολή τόσο στον επιστημονικό, όσο και στον πολιτικοϊδεολογικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Θερμές ευχαριστίες στις εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, που ανταποκρίθηκαν με προθυμία στην πρότασή μας να κυκλοφορήσει σε μορφή βιβλίου το κείμενο που ακολου­θεί.

Κοινοποίηση συνδέσμου στο: